Roelofs Coaching

…voor een open kijk

Klimmen

Klimmen is de mooiste sport die er is. Hieronder volgt een stukje dat ik daar eens over geschreven heb.

Redenen om te klimmen

Drie maanden nadat ik met klimmen was begonnen, was ik verslaafd. Verslaafd aan het bewegen op rots. Verslaafd aan het prutsen en schaven aan die beweging. De avontuurlijke verhalen van een vriend hadden me bij het klimmen gebracht. Maar eenmaal lid geworden van de Twentse Studenten Alpen Club bleek het klimmen zelf interessanter dan het avontuurlijke geploeter door de bergen.

Ik wou graag goed worden en full-time gaan klimmen. Engelse werkloze klimmers lieten mij zien dat dat mogelijk was. Eerst was het doel zo goed mogelijk te klimmen. Later werd dat presteren in wedstrijden. Dat betekende wel dat de hippie-sfeer van vrijheid, blijheid er een beetje uit ging. Maar ik heb daar nooit zo mee gezeten. Als je ambitieus bent en je wilt je klimniveau meten met anderen, dan ben je blij met wedstrijden. Het bezig zijn met competitie en topsport heb ik altijd een voorrecht gevonden. Slechts weinigen kunnen zo voluit hun doelen nastreven. En dat in een sport met zulke mooie bewegingen en zoveel verschillende vormen.

Jan Martin Roelofs

Categorieën

Links

  • Ed Hartouni, site van Ed Hartouni, een Amerikaan geïnteresseerd in klimgeschiedenis, die enkele iconische klimverhalen op zijn websites heeft gezet.
  • The Bolting Bible, The Hole-y Guide to Climbing, Highlining, Caving and Canyoning Bolts.