Roelofs Coaching

…voor een open kijk

NSK 91

Laatst werd mij gevraagd een prijs uit te reiken als zijnde een van de pioniers van het Nederlandse sportklimmen. Het is leuk dat er een beetje waardering is. — Het is slecht gesteld met de geschiedschrijving van het Nederlandse sportklimmen. — Ter introductie werd mij en mijn mede-uitreikers gevraagd naar foto- of filmmateriaal. Ik dus in de weer met het enige stukje oude van VHS gekopieerde materiaal dat ik heb... Is dat niet gebruikt!

Dus zet ik het maar hier op de site. Wedstrijdklimmen was vroeger een nog tragere en saaiere sport om naar te kijken dan nu. Ik klim hier heel langzaam omdat je vantevoren geen kijktijd had. De veranderingen die hierna plaatsvonden (gezamenlijke kijktijd, in plaats van geen of een heel korte kijktijd, en meer overhangende wanden) hebben het klimmen als wedstrijdsport echt goed gedaan.

Ter vergelijk zet ik er een YouTube-filmpje bij van Jerry Moffat. Zelfde broekje, ook een veel-kijken-en-poffen tempo. Wel iets hoger niveau, en meer publiek. In '89 mocht je nog de ketting vastpakken. Iets wat ik al bijna vergeten was, maar het was wel belangrijk omdat het toendertijd ook invloed had op de klimethiek.