Roelofs Coaching

…voor een open kijk

Trainingsvideo's met eigen commentaar

Tegen het einde van mijn dienstverband met de NKBV was ik aan het experimenteren met video met eigen commentaar. De vele video's die ik maakte als bondscoach waren bedoeld om het zelfinzicht van de klimmers te vergroten. Om dit belangrijke doel beter te bereiken wilde ik de klimmers met een oortje op laten klimmen, waarmee ze tijdens het klimmen zelf hun acties konden aangeven en becommentariëren, zodat er meer inzicht zou komen in de beslissingen die er tijdens het klimmen van een route gemaakt worden.

Thumbnail imageOm het technisch voor elkaar te krijgen volstond vrij simpele apparatuur. Een standaard bluetooth-oortje en een bluetooth 2.0 dongle volstonden om de 30 meter te halen die nodig is voor de meeste klim-trainingssituaties. Ter plekke werden video en geluid gemengd in een laptop. Een videocamera en laptop met firewire-ingang gebruikte ik al, dus de extra kosten waren nog geen 50 Euro. Enige handigheid met GraphEdit, het gebruik van Zoomplayer dat graphs kan afspelen, ffdshow, Avisynth en wat eenvoudig programmeerwerk leverden al snel een werkende oplossing. De microfoon van de videocamera kon daarbij gebruikt worden om met de klimmer te communiceren. De twee sporen van het geluid (van het oortjes en van de camera) werden met het beeld in een avi-file opgeslagen. Bij de nabewerking kon je ervoor kiezen het ene kanaal links en het andere kanaal rechts le laten horen, zodat beide kanalen op elke mogelijke videospeler te horen waren.

Thumbnail image

Bij bovenstaande test bleek de geluidskwaliteit van het oortje wat lastig te controleren. Dit moest versterkt worden om het verstaanbaar uit de (niet zo beste) luidsprekers van de laptop te krijgen. Het hoge niveau van het achtergrondgeluid in een klimhal was daarbij een complicerende factor. Met wat trial and error, wat versterken en filteren kon ik een redelijk geluid krijgen.

Zo kreeg ik dus een toepassing waarbij:

  • de klimmer zelf commentaar kan geven op het klimproces terwijl hij bezig is
  • je dit commentaar goed kunt gebruiken bij het bekijken en bespreken van de video's
  • je de laptop (of een daarop aangesloten monitor) als monitor van de camera kunt gebruiken bij het filmen
  • je de video's direct terug kunt kiijken op een laptop (dat kun je dan dus ook beeldje voor beeldje doen), zie Video bij jurering
  • je een kanaal hebt waarmee je in twee richtingen kunt communiceren, zonder schreeuwen
  • dit kanaal is exclusief, als de trainer oordopjes gebruikt en anderen weghoudt van zijn microfoon
  • de trainer er ook voor kan kiezen niet te luisteren, en de klimmer het helemaal alleen doet
  • dit alles mogelijk is met een en hetzelfde opnamesysteem zonder aanpassingen
  • het resultaat in alle mediaplayers terug te zien en te beluisteren is
Je kunt de files van het systeem downloaden. Deze zijn echter wel toegesneden op mijn oude laptop. Een meer algemene oplossing zou nog veel programmeerwerk vragen.