Het blijkt dat de kwaliteit van wedstrijdvideo's heel veel verbeterd kan worden als je het serieus aanpakt. Op een goede wedstrijdvideo kun zien of iemand een greep met drie of vier vingers vastheeft. Ook een wedstrijdjury wens ik toe dat zij over zulke goede video's beschikt.
Het op de computer bekijken van videobeelden heeft grote voordelen. Een computermonitor heeft een veel scherper beeld dan een TV, en het beeldje voor beeldje en vertraagd bekijken gaat ook beter op een computer. Het aantal bruikbare beeldpunten kun je hierbij vergroten door de videos te kantelen.
In de ideale situatie heb je een videocamera nodig die opneemt in progressive scan. Het mooist is als je het beeld gekanteld (staand) opneemt. Het beste kun je die beelden gelijk in een computer importeren. Bij een DV-camera doe je dat met een firewire aansluiting en WinDV, een prachtig simpel programma. Daarbij doe je geen bandje in de camera, maar regel je het opnemen vanuit de computer waarbij je de camera altijd aan laat staan. Omdat je zo voor een uur film ruim 13 GB kwijt bent, zou het nodig kunnen zijn dat je een externe harde schijf aan je computer koppelt. Bij een camera met ingebouwde harde schijf is dit alles niet nodig en hoef je alleen maar een kabeltje naar je computer te leggen om zo bij de filmpjes te kunnen.
Om de filmpjes te bekijken kun je het best een tweede computer gebruiken, die je via een netwerk aan de eerste hebt gekoppeld en toegang heeft tot de video-directory. Zo kun je filmen en kijken tegelijk. Deze tweede computer hang je aan een monitor met minimaal 1024*768 pixels, of als je de monitor staand gebruikt 600*800. Hierop kun je de films beeldje voor beeldje bekijken met VirtualDub, waarbij je de Cedocida DV Codec gebruikt om DV-materiaal te kunnen importeren en de plugin van fccHandler voor het importeren van MPEG-2-materiaal, en vertical.vcf voor het roteren. Daarbij kun je, als je interlaced materiaal hebt, dat het best bob-deïnterlacen. Eenvoudiger in het gebruik is VLC media player dat ingebouwde filters heeft voor het roteren. Vanaf versie 1.0.0 kun je hiermee ook beeldje voor beeldje kijken.
Succes ermee. Het zal allemaal prachtig werken. Maar... als je het gebruikt, raad ik enige oefening wel aan. En bedenk dat goed camerawerk dé voorwaarde is voor goede resultaten.