Roelofs Coaching

…voor een open kijk

Webfonts

Om grip te krijgen op de weergave van de fonts die door een website gebruikt worden zijn er tegenwoordig vele mogelijkheden. Een moderne mogelijkheid die gebruik maakt van downloadable fonts en daardoor een goede kwaliteit garandeert is Font Squirrel. Op de achtergrond worden daarbij verschillende formaten lettertypes gebruikt, wat het gebruik ervan enigszins gecompliceerd maakt. Makkelijker in het gebruik is Cufon, dat JavaScript gebruikt om letters te genereren. Ik gebruik het op deze website voor de koppen. Maar Cufon is niet geschikt voor de weergave van hele teksten. Typeface.js is vergelijkbaar met Cufon en sIFR is verouderd.

Sinds kort is er Google font directory, dat nog in beta is. Daarmee kun je heel makkelijk fonts embedden, waarbij JavaScript ervoor zorgt dat de wijze van embedden passend is voor je browser. Het is vergelijkbaar met TypeKit (ook een goede oplossing, maar niet gratis). De fonts en het JavaScript staan daarbij op de servers van Google.

Voordeel is dat het aanpassen daarvan — aan nieuwe browsers en inzichten — dus door Google gedaan wordt. Het aanpassen van websites aan nieuwe browsers is vervelend werk. Nadeel is dat de code en lettertypes bij Google staan, en je dus een extra afhankelijkheid hebt, en dat de kwaliteit  van de aangeboden fonts nog niet zo goed is. Maar al met al is het een ontwikkeling die het volgen waard is.

Update

Bovenstaande is anderhalf jaar terug geschreven. Ik heb nu eindelijk Cufon ingewisseld voor Google Fonts. De keus is daarbij wel niet ruim omdat ik graag een iets minder zwaar gewicht voor de koppen gebruik, maar het voldoet en het ziet er strakker uit.