Roelofs Coaching

…voor een open kijk

Webvideo voor iPhone & iPad

Door middel van de HTML5 video tag kun je tegenwoordig web-video afspelen op een iPhone of iPad. Versie 5.3 van Jeroen Wijering's JW Player ondersteund nu dit nu ook en gebruikt daarbij JavaScript om bij het afspelen te bepalen of Flash Player of de video tag gebruikt wordt. Op deze gemakkelijke manier wilde ik mijn video's ook toegankelijk maken voor de IPhone en iPad.

Zoals altijd bleek het iets meer werk dan gedacht. Elke instantie van de JW Player heeft zijn eigen javascriptje nodig, wat niet helemaal goed samenwerkte met het script dat al gebruikt werd voor het embedden. Bij het inbouwen in mijn site heb ik daarom — en om het onderhoudstechnisch beheersbaar te houden — gebruik gemaakt van iframes. Deze iframes worden door een PHP-scriptje gevuld met de juiste aanroep van de speler.

Na de juiste instellingen van de video-codering bepaald te hebben, had ik al vrij snel video's die op een iPad mooi afspeelden. Maar, zoals er altijd onevenredig veel werk zit in het aanpassen van je site voor oudere browsers (lees Internet Explorer 6), duurde het nu ook even voordat ik het ook aan de praat had in oudere iPhone-modellen. Omdat ik zelf geen iPhone heb was het lastig zoeken naar het struikelblok: mijn wat aparte wijze van muxen. Aanpassing daarvan leverde gelukkig goede resultaten, die te bekijken zijn op de NJK 2010 pagina.