Roelofs Coaching

…voor een open kijk

Routeschets

Bij klimwedstrijden wordt gebruikt gemaakt van routeschetsen. Routebouwers maken voor elke wedstrijdronde een route die daarna wordt geschetst, waarbij elke greep wordt genummerd, zodat de jury tijdens de wedstrijd scores toe kan kennen. Soms gaat dat op een blanco papiertje, soms gaat dat op een foto-afdruk.

Ik heb een toepassing gemaakt, die papier overbodig maakt en de nummering automatiseert. Een iPad is voldoende. Je maakt een foto van de route, plaatst die in een Joomla-artikel met een verwijzing naar mijn code, en je kunt beginnen. Zolang je ingelogd bent en Joomla-editrechten hebt, kun je de schets bewerken. Als je uitlogt zie je de schets net als de rest van de wereld en kun je hem niet meer aanpassen. Je kunt hem dan als jurylid voor score-toekening gebruiken, of als wedstrijdorganistie op een scherm vertonen.

Op 'Demo routeschets' staat een demo die je zonder inloggen kunt gebruiken, en die het nummerinsgsysteem laat zien. Elk aangeklikt punt wordt van onder naar boven genummerd. Klik je een al toegekend punt nog een keer aan, kun je hem verwijderen, of de nummering iets aanpassen, zoals dat soms in wedstrijden nodig is.

Op 'Test invoer routeschets' kun je zien hoe een niet-ingelogde gebruiker de schets ziet. De toepassing hangt nu onder Joomla, maar je kunt hem natuurlijk in elk framework inbouwen. Het is gewoon handig om bestaande toegangsrechten te gebruiken. Tijdens een Jeugd Lead wedstrijd in Arqué heb ik de toepassing getest. Daar bleek dat ik de weergave niet al te klein moest maken, en dat het soms lastig is de hele route op ééń foto te krijgen (knippen en plakken is dan de oplossing, helaas betekent dat een extra slag). Verder werkte het goed.

Je zou het kunnen uitbreiden met een 'edit-toggle' voor de ingelogde gebruiker. Je zou het ook kunnen koppelen aan of gebruiken in een wedstrijdpuntensysteem, maar dat vereist nog wel wat meer voetwerk. Het mooie daarbij zou zijn dat de tijd om een uitslag te krijgen omlaag gaat en dat je makkelijk de actuele wedstrijdstand op een scherm zou kunnen weergeven.

Routeschets